Opkoopbescherming voor woningzoekenden
PvdA/GroenLinks in Lisse wil dat het college tempo gaat maken met de invoering van de zogeheten opkoopbescherming in Lisse. Tal van gemeenten hebben die inmiddels ingevoerd om meer koopwoningen beschikbaar te maken en te houden voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare koopwoning. En het blijkt te werken.
In het raadsakkoord dat alle partijen hebben onderschreven is opgenomen dat burgemeester en wethouders in het eerste kwartaal van 2023 met een voorstel zouden komen, maar bijna een jaar later ligt dat er nog steeds niet, constateert Bas de Weijert in schriftelijke vragen aan het college. Komt dat voorstel nog, vraagt de Weijert, en hoe gaat dat er dan concreet uit zien.
Cijfers van de gemeente Utrecht, die als een van eerste opkoopbescherming invoerde toen dat twee jaar geleden wettelijk mogelijk werd, laten zien dat het werkt. Volgens de regeling mag de koper een woning de eerste vier jaar niet verhuren, wat het voor investeerders veel onaantrekkelijker maakt om woningen te kopen om die vervolgens voor veel geld te gaan verhuren. Waar die in 2021 nog een op de zestien vrij komende woningen kochten in Utrecht, daalde dat na invoering van de opkoopbescherming tot een op de vijftig.
Daar komt bij dat investeerders vaak diepe zakken hebben, zodat ze meer kunnen bieden dan mensen die voor het eerst een huis kopen. Die hebben daardoor al snel het nakijken. Die zogeheten koopstarters maken nu inderdaad meer kans in Utrecht: na invoering van de regeling ging 53 procent van de te koop aangeboden woningen naar deze groep waar dat eerder 46 procent was.
Alle reden dus voor Lisse om ook tempo te maken met de opkoopbescherming, vindt de Weijert. Hij wil ook graag van het college horen hoe die de regeling precies vorm wil geven. Gaat die voor heel Lisse gelden, of alleen voor bepaalde wijken? En minstens zo belangrijk: tot welke koopprijs gaat de regeling gelden. ,,Voor woningen van een miljoen hoef je die bescherming niet in te voeren. Die gaat echt niemand opkopen om ze vervolgens te verhuren’’, denkt de Weijert.