Verkiezingsleed
Uit de Weekendkrant 24 maart Jaap van Ekeris
Guus Mesman: “Het gaat hartstikke goed in Nederland en dat is mede te danken aan de Partij van de Arbeid. Maar blijkbaar hebben we dat niet over het voetlicht kunnen brengen” (Foto: Jaap van Ekeris).
Lisses raadslid Guus Mesman gelooft in herstel van ‘zijn’ partij
LISSE – “Je kon het al zien aankomen. In de peilingen schoten we omlaag en gingen niet meer omhoog. Ook het Asscher-effect heeft niet geholpen.”
Voor Guus Mesman, lijsttrekker van PvdA-GroenLinks in Lisse, kwam het dramatische verlies van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen nauwelijks als een verrassing. Hij denkt dat de partij er uiteindelijk wel weer bovenop komt. Volgens hem moeten de sociaaldemocraten de boodschap beter overbrengen, meer aandacht hebben voor de jeugd en blijven opkomen voor de zwakkeren. Hij ziet niets in een fusie met GroenLinks, zoals minister Plasterk onlangs voorstelde.
Over de oorzaken van de historische nederlaag is al heel veel gezegd en geschreven. Mesman spreekt van een samenloop van omstandigheden. “Wat meespeelt, is dat de achterban van de Partij van de Arbeid heel kritisch is. Je weet dat je compromissen moet sluiten als je meeregeert, ik heb het idee dat ze bij de PvdA vooral kijken naar de negatieve zaken die dat oplevert. Ik denk dat, hoewel er in de afgelopen regeerperiode ook meevallers waren, bij de kiezers vooral de tegenvallers zijn blijven hangen. Daarnaast hebben we op het sociale vlak veel laten liggen. Wat de rol van partijvoorzitter Spekman (die in oktober vertrekt, red.) betreft: een politieke partij is een levendig orgaan dat, net als de maatschappij, moet meeveranderen. Spekman is wat mij betreft teveel van de oude stempel en de belichaming van de oude PvdA. ”
Samenwerking
Mesman (64) is een ervaren rot in de lokale politiek. Na een kortstondig lidmaatschap van de toenmalige PPR werd de geboren en getogen Lisser in 1988 raadslid voor de PvdA in zijn woonplaats. Hij bleef dat tot 2006 en was daarna vier jaar wethouder. Vervolgens deed hij een stapje terug en werkte onder meer als Projectleider Keurmerk Veilig Wonen in de Duin- en Bollenstreek, om in 2014 weer toe te treden tot de gemeenteraad. Sindsdien bemant hij als fractievoorzitter de enige zetel van PvdA-GroenLinks (eind 2013 hebben beide partijen de handen ineengeslagen).
Bij de afgelopen verkiezingen stemden zo’n 600 mensen in Lisse op de Partij van de Arbeid en 900 op GroenLinks. “Dat betekent dat we op twee zetels zouden uitkomen”, zegt Mesman, alvast vooruitkijkend naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. “We zijn ons op dit moment aan het oriënteren en kijken naar wat de samenwerking met GroenLinks heeft opgeleverd. Voor de zomer komt daar duidelijkheid over. Als het aan mij ligt, gaan we op deze manier door. Ik vind linkse samenwerking heel belangrijk. Maar het zou kunnen dat GroenLinks zegt: we willen in elke gemeente als aparte partij verder. Dat heeft D66 in het verleden ook al eens gedaan.”
Herpakken
In een opiniestuk in de Volkskrant schreef PvdA-minister Ronald Plasterk vorige week dat de PvdA moet samengaan met GroenLinks. De bewindsman pleit voor een brede linkse partij, onder leiding van Jesse Klaver. Mesman, fel: “Dat vind ik helemaal niks. Plasterk noemt als voorbeeld Oegstgeest, omdat het daar goed zou gaan, maar je kunt lokaal niet vergelijken met landelijk. Lokaal zijn de verschillen tussen partijen kleiner. Ja, in Lisse werken we ook samen, dat klopt, maar er is geen sprake van een fusie. Bovendien is de timing van Plasterk wat ongelukkig. Ik denk niet dat de PvdA nu in de positie is om zoiets voor te stellen.”
De oud-journalist – hij was redacteur bij de Haarlems Weekblad Combinatie – vindt dat de partij vooral zichzelf moet blijven. “We moeten ons herpakken en dan komen we er wel weer bovenop. Hoe? Door te kijken: waar staan we en hoe brengen we dat aan de man. Het gaat hartstikke goed in Nederland en dat is mede te danken aan de Partij van de Arbeid. Maar blijkbaar hebben we dat niet over het voetlicht kunnen brengen. Kortom, de boodschap moet beter worden overgebracht. Verder: waar de PvdA nog steeds voor staat, is opkomen voor de zwakkeren. Ik vind dat we dat moeten blijven doen.
Ook moeten we ons afvragen of we de jeugd wel weten te bereiken. Jongeren zijn bijvoorbeeld heel actief op social media, ik vind dat de PvdA daar niet goed op ingespeeld heeft. Ik zou zeggen: schakel de Jonge Socialisten (jongerenafdeling van de PvdA, red.) in en maak er gebruik van.”
Oppositie
Mesman hoopt en verwacht dat ‘zijn’ partij zich langzaam zal herstellen. “Dat zal onder meer afhangen van hoe politiek leider Lodewijk Asscher het straks in de oppositie doet. Ik vind trouwens dat het in de politiek steeds vaker draait om poppetjes, om gezichten. En die poppetjes wisselen heel snel. Kijk naar de lijsttrekkersstrijd tussen Asscher en Samsom. Ik was het daar niet mee eens en heb op Samsom gestemd. Hij had het verdiend om de kar te mogen trekken. Bovendien zag ik al aankomen dat we in de oppositie terecht zouden komen en dat kan Samsom beter, hij is een echte straatvechter.”
Hoe ziet de voormalige wethouder de toekomst van de partij in zijn dorp? “Zoals gezegd hopen we volgend jaar een zeteltje te winnen. Dat zou mooi zijn. Mijn persoonlijke ambitie? Politiek heeft altijd mijn interesse gehad, het is mijn grote hobby. En het raadslidmaatschap biedt me een intellectuele uitdaging. Daarbij: ik woon met heel veel plezier in Lisse, het is een mooie gemeente. Een gemeente met ambitie. Op deze manier kan ik iets terugdoen.”